Sifabö'ö ba gotalua wamulö'ö "Wiktionary:Sanandrösa"

tambah teks
(tambah teks)
(tambah teks)
== Halöŵö lima fakhe ==
 
SayaBörö laluda'ö menyusunifa'anö sebuahSirus Laia sambua ''draft'' berjudulsotöi ''Program Pengembangan Bahasa Nias di Era Digital 2020-2025'' yang terdiri dari tiganifaosatö komponentölu: ''dokumentasi, standardisasi'' danba ''promosi''.
 
Ena'ö aoha khö Ndraono Niha wangoguna'ö Li Niha moguna ua te'owuloi fefu ngawua wehede ba Li Niha (fefu wehede si fakhai ba hada, sinumbua, aurifö ba tanö bö'önia). Da'a nifotöi ''dokumentasi''.
Untuk mendorong orang Nias menggunakan bahasa Nias kembali, langkah pertama adalah mendokumentasikan kosa kata (istilah berkenaan dengan budaya, tanaman, binatang dlsb.).
 
Aefa da'ö moguna mufazökhi goi-goi saoha hewisa wama'oli ngaro wehede ba hewisa wanura ya'ia (''standardisasi'').
Langkah kedua adalah memberi pedoman membangun kata dan cara penulisannya (standardisasi). Selain itu dipikirkan juga untuk menyediakan perangkat keyboard Nias di smartphone yang menyediakan huruf khas Nias (ö dan ŵ), yang tidak ada dalam keyboard standar. Dalam usaha ini juga termasuk membentuk "pabrik bahasa Nias", yakni mencari padanan kata yang tidak ada dalam bahasa Nias, entah melalui penggalian kata lama atau dengan cara membentuk kata baru atau malah memungut dari bahasa lain.
 
Baero da'ö moguna mufazökhi ''fakake'' same ena'ö aoha wanura ba Li Niha (''keyboard'' ma fafa wanura si so hurufo ö ba ŵ)<ref>[https://niaskeyboard.blogspot.com/ Proyek Keyboard Nias]</ref> börö me lö dombua hurufo andrö ba keyboard si fagölötö.
Lalu seiring dengan itu semua, perlu memperkenalkan baik kata-kata lama maupun kata-kata baru tsb. melalui promosi di berbagai media sosial.
 
Töra moroi ba da'ö moguna göi nifotöi ''pabrik bahasa Nias'', ya'ia da'ö fangalui wehede moroi ba Li Indonesia si lö fangalinia ba Li Niha. Mu'alui wehede si no atua ba lö mu'oguna'ö sa'ae ma zui mamazökhi fehede si bohou ma zui muhalö moroi ba li tanö bö'ö simane Li Indonesia.
Draft program tsb. dipresentasikan pada tanggal 16 Juni 2020 pada satu konferensi zoom. Disepakati untuk mencari media yang bisa digunakan untuk mencapai tujuan tsb. Untuk sementara kami menggunakan Google Drive. Namun dengan cepat saya menyadari kesulitan menggunakan solusi semacam ini.
 
Awena ba waosatö si tölu moguna ''promosi'' Li Niha ba ''media sosial'', same ena'ö ''populer'' oi wehede si bohou andrö irege tebörögö la'oguna'ö ia niha.
Secara kebetulan saya melihat potensi menggunakan Wikipedia dan Wiktionary untuk mengembangkan dan melestarikan bahasa Nias, mendokumentasikan bukan hanya kosa kata melainkan budaya dan sejarahnya. Wikipedia Nias telah dibentuk sejak 2012 tetapi masih minim konten, saya lalu memulai proyek Wiktionary Nias, yang merupakan langkah pertama mensuplai kosa kata yang akan dipakai dalam penulisan artikel di Wikipedia.
 
''Draft'' program andrö tefahea khö ndra mato ha'uga niha me 16 Yuni 2020 ba sambua ''konferensi zoom''. Ba rafe andre te'etu'ö göi wangalui ''media'' ba wangirö'ö fefu wehede ni'owuloi (''dokumentasi'') andrö. Fatua lö musöndra zabölö sökhi mu'oguna'ö ua Google Drive.<ref>[https://drive.google.com/drive/folders/1WUEqzPx6o7uzvzuushvi_ke0ODI7mGxl?usp=sharing Program Pengembangan Bahasa Nias 2020-2025]</ref>
 
Ba hiza oroma wa ''media'' andre ambö fagöna ba wamalua gohitö dödö program.
 
Lö ara aefa da'ö tefawu'a berkas-berkas moroi Google Drive andrö lumalö ba Wiktionary (ba Wikipedia) Li Niha. Me luo da'ö no so ba zosou'a (''tahap inkubator'') Wikipedia Li Niha, andrö wa ibörögö Sirus Laia wama'anö Wiktionary Li Niha. Ba hiza lö aefa gohitö dödö sebua moroi ba duduma hörö: mangoguna'ö Wiktionary ba Wikipedia Li Niha tenga ha ba wangirö'ö ngawua wehede, ba hiza göi ba wangirö'ö fefu zanandrösa ba ''budaya'' ba ''sejarah'' Danö Niha.
 
Lö ara aefa da'ö oi monönö ira sangodödögö wangowuloi fehede ba Wiktionary ba sanura ngawalö zura ba Li Niha ba Wikipedia. Halöŵö andrö mowua ia me aboto Wiktionary/Wikipedia Li Niha moroi ba zosou'a tobali ''resmi'' me 13 Yanuari 2021 (proposal tetema'ö me 17 Desember 2020). Da'a ngaluo wa'atumbu ''resmi'' Li Niha ba Wikimedia/Internet: 13.01.2021! Ya'ahowu!
 
Dengan berbekal semangat, beberapa orang kontributor telah menyumbang entri dan tulisan di kedua proyek wikimedia tsb. Pada saat menetas dari inkubator, Wiktionary Nias telah memiliki hampir 1000 entri (entri sungguhan, bukan entri semu untuk berlatih!). Namun usaha ini bukan tanpa tantangan.
 
[[Kategori:Wiktionary]]